6 vprašanj in odgovorov o HeritageLab-u

Izmed 720 idej za zaposlovanje mladih je Evropska komisija izbrala 30 pol-finalistov — med njimi je tudi ideja HeritageLab ekipe iz Idrije.

1. Kaj sploh je HeritageLab?

HeritageLab je ideja inkubatorja za poslovne ideje, ki gradijo na kulturni dediščini. Kot večina inkubatorjev bo sestavljen iz mentorske podpore, usposabljanj, mreže kontaktov in ‘networking’ dogodkov. Za razliko od drugih inkubatorjev se bo specializiral za dediščino in posebnosti le-te (zaščite in varovalni režimi, avtorske pravice, delo s kulturnimi institucijami …).

2. Ali HeritageLab že obstaja?

Ne. Gre za koncept, ki smo ga prijavili na EU Social Innovation Competition in ga želimo testirati v praksi.

3. Za kakšno tekmovanje gre?

Evropska komisija je v marcu 2018 objavila javni poziv za ideje, ki nagovarjajo problem zaposlovanja mladih v času hitrih sprememb. Želela je predloge, kako probleme in težave obrniti v priložnosti.

Izmed več kot 720 idej je Evropska komisija izbrala 30 pol-finalistov. HeritageLab je med njimi. Do konca avgusta moramo pripraviti Razvojni načrt (Development Plan), nato pa bo 10 finalistov idejo predstavljajo žiriji v Bruslju. Zmagovalne tri ideje bodo dobile vsaka po 50.000 EUR.

4. Kakšne so druge ideje na tekmovanju?

Vsi pol-finalisti s kratkimi opisi so objavljeni na: http://eusic.challenges.org/selected/

5. Kdaj boste idejo uresničili?

Smo v fazi analiziranja stanja. Želimo razumeti, kaj so specifike področja dediščine in kakšne naj bodo aktivnosti, da bodo učinki največji. Poleg tega raziskujemo možnosti poslovnih modelov, ki bi omogočili dolgoročno delovanje tovrstnega programa. Ne želimo biti odvisni od projektnega financiranja in javnih razpisov.

6. Kako lahko pomagam?

Pridruži se ekipi. Iščemo angažirane posameznike in posameznice, ki vidijo v dediščini velik potencial in ljubijo nove ideje ter inovativnost. Piši na matevz@idrija2020.si .